Nylig fikk Reno-Vest avslag på vår søknad om midler til å koordinere strandrydding for kommunene. Reno-Vest, som interkommunalt renovasjonsselskap, har ikke mulighet til å gjøre dette uten tilskuddet. Slik aktivitet må være finansiert eksternt, for vi kan ikke bruke pengene vi får inn fra husholdningsgebyret, altså regningen innbyggerne i Vesterålen betaler, på det.

 

– Det er gjort en kjempejobb av frivillige over flere år, og vi håper og tror at de gode holdningene og aktivitetene som er etablert i Vesterålen rundt strandrydding vil fortsette selv om vi ikke kan tilrettelegge på den måten vi har gjort tidligere, sier administrerende direktør i Reno-Vest IKS, Elise Gustavsen.

 

Hva nå?

Vi kan fortsatt ta imot innsamlet og levert avfall til vårt anlegg, og søke om refusjon for utgiftene forbundet med å håndtere dette avfallet. Vi kan ikke organisere aksjoner, sette ut kontainere eller transportere avfall i år, og vi har ikke sekker eller utstyr for utdeling til lag og foreninger som ønsker å rydde strender. 

 

NB! Det er kun gjennomsiktige plastsekker som kan brukes, svartsekker tas ikke imot. For å levere avfall fra strandrydding til gjenvinningsstasjonene må du ha en ryddekode. En slik får du ved å registrere ryddingen på rydde.no eller i Rydde-appen på din mobiltelefon.

 

Frivillige kan søke om å få dekket kostnader

Strandryddere kan klikke seg inn på holdnorgerent.no for å få refundert utgifter i forbindelse med ryddeaksjonen. Utgifter til innlevering/mottak av avfall samt ryddeutstyr som sekker og hansker dekkes av refusjonsordningen. Det er også mulig å søke refusjon for transport av frivillige til og fra ryddeaksjonen og enkel bevertning av frivillige opp til 100 kroner per frivillig per aksjon.

 

Hvem kan kontaktes for mer informasjon?

Hver kommune har egne kontaktpersoner for strandrydding. Disse har mer detaljert informasjon rundt organisering og eventuelt tilgjengelig utstyr som lokale ryddere kan få:

 

Lødingen kommune:

Håkon Pettersen, 98858296/hakon.pettersen@lodingen.kommune.no

 

Andøy kommune:      

Kristin Krey, 91794383/kristin.krey@andoy.kommune.no

 

Sortland kommune:       

Lene Tronrud, 95264489/lene.tronrud@sortland.kommune.no

 

Bø kommune:    

Line H. Benjaminsen, 90566059/line.benjaminsen@boe.kommune.no

 

Øksnes kommune:          

Alvilde Nystad, 91139350/alvilde.krohn-nydal@oksnes.kommune.no

 

Hadsel kommune:          

Stokmarknes vel v/Kate Adolfsen -Trabelsi, 91645765/kateadolfsen@yahoo.no