Alle barn og unge i Bø skal ha et trygt og godt oppvekstmiljø. De skal få den støtten de trenger for å ha det bra hjemme, i barnehagen, på skolen og i fritiden. Livet er likevel ikke alltid like lett, og mange av oss vil på et tidspunkt trenge litt hjelp fra det offentlige, enten i korte perioder eller mer langsiktige forløp. Bø kommune jobber både forebyggende og helsefremmende, og benytter BTI-modellen, slik at tiltak kan settes inn så tidlig som mulig, og helst før utfordringene vokser seg store. BTI-modellen består av en samhandlingsmodell og en handlingsveileder.
Samhandlingsmodellen:
For tjenester som møter gravide, barn, unge og familier det er knyttet undring eller bekymring til. Denne modellen skal bidra til å samle relevant informasjon om hvordan kommunen sikrer tverrfaglig samhandling og arbeider for tidlig innsats blant sårbare barn og unge. Modellen kan i tillegg benyttes som et oppslagsverk om kommunale tilbud og fritidstilbud for barn, unge og familier.
Handlingsveilederen:
Et verktøy for alle som jobber med barn og unge, for å kunne gå fra «bekymring til handling». Alle ansatte som jobber med barn, unge og familier i kommunen, skal ha kjennskap til og kunnskap om denne veilederen, slik at de vet hvordan de skal gå frem hvis det oppstår en bekymring eller en undring omkring et barn, en ungdom eller deres familie. Dette sikrer systematisk, koordinert innsats og skal bidra til en mer helhetlig oppfølging, med mindre personavhengighet. Handlingsveilederen er delt i fire nivåer, fra 0-3, som beskriver hvordan man skal gå frem når man får ei bekymring. Nivå 0 og 1 beskriver tidlig innsats og tiltak i egen tjeneste, mens nivå 2 og 3 beskriver det tverrfaglige samarbeidet med andre instanser.
Stafettlogg og stafettholder:
Formålet med en stafettlogg og en stafettholder er å sikre at det ikke blir brudd i hjelpetilbudet fra kommunen, samt å samordne kommunens helhetlige tjenestetilbud. Det betyr at stafettloggen følger barnet eller ungdommen uavhengig av hvem som til enhver tid tilbyr tjenester. En viktig forutsetning for å benytte en stafettlogg er samtykke fra ungdom og/eller foresatte. Den elektroniske stafettloggen skal benyttes av fagpersoner som arbeider med barn, unge og deres foreldre i Bø kommune. Gjennom rollen som stafettholder, og bruk av den elektroniske stafettloggen, ønsker vi å sikre en tidlig og god samhandling, kalle inn til samarbeidsmøter og andre relevante møter ved behov, og i fellesskap iverksette tiltak.
Kontakt:
Har du spørsmål eller kommentarer til BTI-modellen, er du velkommen til å kontakte prosjektleder Kia Bager: kiabager.nielsen@boe.kommune.no.