Innbyggere: 2620. Areal 247 km2 Høyeste punkt: Burnestinden NV, 693 m.
Kommunenavn: Av norrønt bø´r, «gård, bosted», fra gårdsnavnet Bø, et gammelt kirkested. Kommunevåpen: En halv båt med mast og råseil i sølv på svart bakgrunn. Henspiller på kommunens værharde beliggenhet og sagnene om draugen som farer forbi i sin halve båt.
Legevakt: 116 117
Info: www.boe.kommune.no, www.boivesteralen.no 76 11 42 00.
Vesterålen reiseliv: www.visitvesteralen.no , www.visitvesteralen.no/boe, 76 11 14 80
Administrasjonssenter: Straume. Andre tettsteder Steine/Vinje og Eidet.
Med nærhet til rike fiskefelt er kommunen vest på Langøya tuftet på fiske og er en stolt bærer av urgammel kystkultur. Kunnskapen er også videreført gjennom lokalt fiskeoppdrett. Stor forekomst av steinarten gabbro som er viktig for veibygging; FV 7656 til Hovden går gjennom åpent steinbrudd.
Innkjøring til Bø gjennom Ryggedalstunnelen, høyt oppe i det ville fjellandskapet i øst. Derfra svinger veien rundt åser og rundere fjell mellom fjorder og vann, og ender i den brede strandsonen i sørvest. Veien går i en sirkel rundt hoved-landskapet i kommunen. Kjører du rundt, ender du tilbake på Skålbrekka ved Eidet. Ved Eidet kan du også velge veiene til Hovden eller Guvåg. Se kartet og nærmere beskrivelse under.
Østsiden har et skjermet landskap med skjærgård mens storhavet og hvite strender preger landskapet i vest og nord. Det meste av kommunens befolkning bor i et belte fra Straume til Steine.
Attraksjoner i administrasjonssenteret Straume: Sentrumsnær tursti og fugletittertårn med rik og spesiell fuglefauna ved Straume naturreservat, tuftepark, fotballbane, rasteplass, Hotell Regine med restaurant, aktiviteter og elbillader, Straume bobilplass, Coop Prix, YX med Larsens pub og spiseri, Bunker Oil - K Paulsen, bilverksted, frisør og handel.
Viktigste kulturminner Bø Museum, Vinje, se FV820.
Friluftsliv
Variert natur gir muligheter for variert friluftsliv. Du kan sitte på Friluftsgalleriet, padle langs strendene, sykle langs lite kupert vei eller stier i fjell, mange merkede turstier, flere tilgjengelige topper og lang kystlinje for sjøfiske fra land. Fugletittertårn (se over).
Bademuligheter: Sandviksanden, Hovden, Fjærvoll og Nordahlstranda. Pollåsvannet er tilrettelagt for bading i ferskvann.
Turstier: https://visitvesteralen.com/boe-hikers-paradise og www.stikkut.no.
Oversikt over fiskevann og -kort www.inatur.no
Festivaler / historiske spill
Reginedagan, siste uke i juli (se Bø Museum). Arctic Sea Kayak Race, «Verdens vakreste padlefestival», hver sommer.
Viktigste veier i kommunen
FV 820 fra Sortland kommune – Ryggedalen tunnel – Sør Rygge – Rottesnes – Rise – Skålbrekka – Straume – Vinje – Ramberg, fortsetter som FV 7646 tilbake til FV 820 på Straume eller avkjøring til FV 7652 via Veggemo tilbake til FV 820 på Skålbrekka.
Ryggedalstunnelen, 1612 m. Rasteplass.
Kråkberget. Fjordcamp med hytter, campingplass, båt- og sykkelutleie, elbillader og drivstoff
Rottesnes. Avkjøring for FV7654 til Verhalsen og Guvåg. Guvåghytta (DNT). Turmål Breitinden og flere turstier.
Rise. Avkjøring til Eidet, Nykvåg og Hovden, FV7656, se under.
Skålbrekka. Avkjøring FV7652 Alternativ vei via Veanova. Klaksjord Sjøhus og Bobilcamping og Vesterålen Apartment. Videre FV7646 til Straume, se under. Videre FV 7646 og FV 7650 til Ringstad Resort, overnatting, restaurant, utleie, aktiviteter.
Straume. Se adm. senter. Avkjøring til Straumsjøen med Vesterålen Rorbuer og Damperiet kafé, og FV7648 til Skårvågen med sidevei til Søberg. Hvite sandstrender.
Føre. Av «firði», dativ av «fjorðr», fjord, gård. Arkeologisk utgravning på 1950-talllet avslørte gravfelt fra eldre jernalder. De døde var lagt på bjørneskinn i hellekister under gravrøyser. Gravene var rikt utstyrt og skjelettene var godt bevart. I en kvinnegrav fant arkeologene blant annet spinnehjul, hårpinner og et helt grønt, fasettslipt glass som trolig er produsert i Rhindalen. En mann hadde fått spyd, sverd og skjold samt en leirkrukke med mat som gravgods. Et barn var gravlagt med bjørneklør og en liten leke som ser ut som en fisk. På stedet kan du se hellekister, gravrøyser og bautasteiner. Gjenstandene og skjelettene er på Universitetsmuseet i Tromsø.
Fjærvoll. 800 m lang badestrand ved veien.
Vinje. Handelsstedet Vinje, med Vinjegården kjøpesenter, ladestasjon, bibliotek og Bromles Kiosk og Grill/Diner, er i stor grad vokst sammen med tettbygdene Steine og Skagen. Avkjøring til Vinjesjøen med Vinjesjøen båtforening og bobilplass, Bø museum, Friluftsgalleriet, lekepark, Mannen fra Havet, Rodd fiske (se under). Litløy med overnattingsstedet Litløy fyr ligger ute i havet.
Bø Museum i Parkvoll lensmannsgård ved Vinjesjøen. Utstillinger og gjenstander knyttet til den nordnorske kystkulturen og forfatteren Regine Normann (1867-1939). Regine Normann, født på gården Mårsund, var den første kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge som slo gjennom nasjonalt. Hun er mest kjent for sine eventyr, men brukte også lokale sagn og historiske hendelser i litteraturen sin. Regine Normann fikk gitt ut 18 bøker på Aschehoug forlag i perioden 1905-1934. Etter lærerskolen på 1890-tallet jobbet hun som lærer i Oslo.
Ved museet ligger en utendørs, gratis kulturpark med lekepark, friluftsgalleri og område for friluftscene. Friluftsgalleriet er en utstilling fotografier av alle 36 skulpturene i Skulpturlandskap Nordland. «Mannen fra havet» av Kjell Erik Killi Olsen er en av disse og står på høyden like ved. Skulpturen «Rodd fiske» av Kristin Løkke ligger i flomålet. På vei ut til Vinjesjøen ligger «Det røde gullbergslottet» av Terese Riis, en utsmykket trafokiosk.
Ved fjære sjø kan man gå tørrskodd til Svinøya, med Nord-Norges største samling av registrerte gravrøyser fra jernalderen. Pass opp for floa og vis respekt for beitende dyr.
Avkjøring til Skagen. Steine park med bauta over omkomne fiskere. Overnatting på Skagenhaugen og Skagakaia.
Steine. Kino og kultursal, idrettshall, svømmehall, discgolf, volleyballbane, ballbinge.
Mårsund. Uværshula med sti fra rasteplass. Forfatteren Regine Normann (1867–1939), se over, var født i Mårsund, skildret lokalsamfunnet.
Bø kirke fra 1824, korskirke i tre med fem Lübeckskulpturer fra senmiddelalderen samt inventar fra 1762.
Ramberg. Endepunkt for FV820. FV7646 videre til Straume (se over), 11 km, Avkjøring for FV7650 til Ringstad Resort med overnatting, restaurant, aktiviteter og elbillader for gjester, og Auvåg. FV7652 til Skålbrekka (se over), 12 km. Avkjøring til Vesterålen Apartment.
Nykvåg og Hovden. FV7656 fra Rise passerer Eidet, med Malnes kirke, langkirke i tre fra 1895. Eidet Sjøcamp og Åsand Brygge med båtutleie. Videre gjennom grustaket i Kobbvågen og Sandviksanden med lang hvit sandstrand, populært utfartssted. Sandvikhalsen med Engenyken utenfor seg, fjellet Trehyrna (Tre horn) og Trehyrnvannet (45 m dypt) innenfor seg. Videre Nykvåg, gammelt fiskevær. Nykan med runde, bratte fjell, henslengt som hatter i havet, med store sjøfuglkolonier. Krykkjekolonien i Bufjellet sør for Nykvåg ses fra veien. Videre til fiskeværet Hovden, et av de eldste fiskeværene i Vesterålen, går veien over morenerygg fra siste istid og langs en hylle i fjellpartiet Tussen. Havnemoloen med utsikt mot Nordishavet er et fint sted for midnattssol. Flotte sandstrender. På Buholmen står installasjonen «RÆK III» av Harald Oredam. Tvers over Malnesfjorden ses Staven, 435 m, som lever opp til navnet sitt.
Bildetekst: Skulpturen «Mannen fra havet» er en del av Skulpturlandskap Nordland og skuer ut over havet ved Vinje.