Oluf Rygh skriver i Norske Gaardsnavne: ”Se Borge, gnr. 71, hvor der dog er opgivet Udtale med lang Vokal.” Under Borge står: ”Samme Navn findes i Bø, hvor det også ved 1500 skrives Malnes. 1ste Led er udentvivl det i mange Stedsnavne indgaaende mol f., Banke af Smaastene, især langs en Strandbred.”

Finn Myrvang støtter denne tolkninga i Bøfj. -82: ”Det neset på Malnes som først fell i auga er den høge Laupen: og det er mol nok frå Brattberget på innersida av Laupen og frammed Malnessjøen innover mot Malnessanden – til stor plage den dag i dag, når sjøen marar ut og kastar i hop vorane og støene i vinterhalvåret. Likeeins er det mol med Skiftesjøen på yttersida av Laupen og fleire andre stader i området kring Hovden.

Mest interessant er likevel neset innom Malnessanden, mot Småsundan, for merkeleg nok er dette utan namn i dag, trass i tufter og merke etter busetting ovanfor. Her finst også namn som Melkarvollen og Svingjerdet, og her er lettvint tilgjenge til ferskvatn frå Malnesberget. Og dette neset har rikeleg med mol, på den sida som vender mot Småsundan og Malnesfjorden.”

Da Malnes er det gamle kirkestedet i fjerdingen, har gården gitt navn både til kirka og sognet. Til tross for at Malnes-kirka blei flytta til Eidet i 1829, er Malnes fortsatt navn på den nordlige delen av Bø kommune, som omfatter gnr. 41-73.

Arve Elvik
 

Malnes3_41_1.jpg