Kunstnere på besøk i Bø

IMG_4568

Prosjektet Artist in Residence Vesteraalen (AiRV) tar imot kunstnere til Vesterålen for å arbeide, og over prosjektets fire år kan det komme inntil 30 ulike kunstnere til sammen. Første kommune ut er Bø, og hovedvertskap for oppholdet er Bø kommune og Bø museum. Kunstnerne skal bo og arbeide her i 10 dager, og så komme igjen på et nytt opphold under Reginedagan året etter.

Kunstnerne som har kommet er Elena Redaelli (Italia), Marta Nerhus (Norge), og Brynhild Slaatto (Norge), og de har nå gjestet oss i 7 dager. Fokuset ligger på Parkvoll, museumsområdet på Vinjesjøen, som Bø kommune og Bø museum arbeider med å utvikle som et sted for lek og kunstopplevelse i friluft.
 
Redaelli har sin kunstutdannelse fra Italia og England, og har siden 2011 arbeidet med stedsspesifikke kunstinstallasjoner i det offentlige rom. Redaelli har blitt veldig inspirert av vår fortellertradisjon og kystkultur, og hadde søndag 15.aug en uformell workshop sammen med lokalbefolkningen. Der ble historier om både gamle og nye dager fortalt, og Redaelli fikk et godt innblikk i hvordan livet her på yttersida har vært og er i dag. Deltakerne ble også invitert til en morsom tegnestund, samtidig som at praten og latteren satt løst rundt bordet. Workshopen var en del av Redaellis researcharbeid for et kunstverk som skal stå ferdig i løpet av Reginedagan neste år.
 
Nerhus jobber med skjøre og sanselige skulpturer, tegninger og installasjoner i streng og metalltråd, og er særlig opptatt av kystkultur da hennes forfedre bygde jakter og galeaser til Nordlandsfarten. Hun skal også lage et kunstverk eller flere, også forhåpentligvis i samarbeid med bygdas ungdommer, som etter planen skal ferdigstilles under Reginedagan til neste år.
 
Slaatto er tekstilkunstner og har over lengre tid arbeidet med store tekstilprosjekter som gjerne henger utendørs. Til AiRV planlegger hun utendørsvever, i samråd med vår lokale kunsthåndverker Berit Vareide, snekker Torgeir Thorsen, og forhåpentligvis ungdommer fra Bø ungdomsskole. Vevene skal henges opp på to vegger på museets området, og kan stå ute i vær og vind. De vil avdukes under neste opphold.
 
På bildene ser dere alle tre godt pakket inn for KORK-konsert, og bilder fra workshopen til Elena sist søndag.
 
AiR Vesteraalen (AiRV) eies av Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap, Kultursamarbeidet i Vesterålen og Museum Nord. Prosjektleder for AiRV er Hanne Fredheim.
 
I arbeidsgruppen i Bø sitter også Julie Sæther, avdelingsleder i Museum Nord og Kine Anette Johnsen, kultur og næringssjef i Bø. Prosjektet er finansiert av Sparebanken Nord-Norge Samfunnsløftet, Nordland Fylkeskommune, Kulturrådet Norsk Kulturfond, og Bø-, Øksnes-, Andøy-, Sortland- og Hadsel kommune
IMG_4574
IMG_20210815_125128_Original
IMG_20210815_131430_1_Original