Informasjon om covid-19: Har du luftveissymptomer?

Flytskjema fra FHI

Norge har åpnet og med noen få unntak så kan vi nå leve som vanlig. Folkehelseinstituttet har laget et flytskjema som gir oversikt over råd hvis du har nyoppståtte luftsveisymptomer.

Norge har åpnet og med noen få unntak så kan vi nå leve som vanlig. 1-metersregelen gjelder ikke lenger og det er ikke begrensninger for sosial kontakt eller arrangement. Pandemien er likevel ikke over og vi anbefaler derfor å fortsette med god håndhygiene og vaske hendene ofte, og hoste i albuekroken eller bruke lommetørkle. Det viktigste for å unngå spredning er at så mange som mulig vaksinerer seg og at man holder seg hjemme når man er syk. Alle, også de som er vaksinerte bør teste seg dersom man får symptomer på Covid-19 slik som feber, hoste, sår hals, tap av smak og luktesans.
Dersom man får påvist Covid-19 er man pålagt å være i isolasjon i fem dager. Plikten om smittekarantene er opphørt, men uvaksinerte som bor samen med smitte bør teste seg eller gå i karantene. Smittesporing skal likevel ikke lenger gjøres av kommunen og det er opp til hver enkelt å bidra til å begrense smittespredningen.
Barn under 12 år er ikke vaksinert, men rammes svært sjelden av alvorlig sykdom. Rutinene for fravær i barnehage og skole skal også være som før pandemien. Det er foreldrene som vurderer om barnet skal testes. Uvaksinerte barn som er nærkontakt til smittet bør testes.
Det er mulig å teste seg selv ved hjelp av hurtigtest som kan kjøpes på apoteket, eller utlevert på legekontor etter avtale.
Se flytskjema fra FHI som gir en oversikt over råd hvis du har nyoppståtte luftsveisymptomer:
 
2021-09-30-har-du-nyoppstatte-luftveissymptomer.png
Oppdatert 22. oktober 2021 Hanne Fredheim