Attraksjoner

For en mer oppdatert oversikt, gå inn på Bø sine sider under Visit Vesterålen. 

Friluftsgalleri Skulpturlandskap Nordland
Friluftsgalleri Skulpturlandskap Nordland

Friluftsgalleri Skulpturlandskap Nordland

Friluftsgalleri Skulpturlandskap Nordland er en permanent fotoutstilling som viser skulpturene i Skulpturlandskap Nordland.  Prosjektet er initiert av Bø kommune. Tanken med friluftsgalleriet harmoniserer med selve ideen om Skulpturlandskap Nordland: En samling nåtidskunst ute i det fri i det storartede nordlandske landskapet.  Kombinert med scenen og det nærliggende museet skal området bli et kultursentrum for innbyggere og besøkende til Bø.  Kjell Erik Killi Olsens skulptur «Mannen fra havet» står også bare noen hundrede meter fra Friluftsgalleriet.  H.M. Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av Friluftsgalleri Skulpturlandskap Nordland den 24. juni 2015. 

11196254_766246566821412_2649348127284870672_n_500x348.jpg

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling realisert i perioden 1992-98 og 2009-15.  Skulpturene er plassert i landskapet i 35 kommuner i Nordland, i tillegg til en i Troms.  Prosjektet er produsert av Nordland Fylkeskommune i samarbeid med deltakende kommuner.  Les mer om Skulpturlandskap Nordland på www.skulpturlandskap.no.

Friluftsgalleriet presenterer alle 36 skulpturer og gjør det mulig å oppleve prosjektet i sin helhet.  En mer detaljert beskrivelse av utstillingen kan du lese her på norsk, engelsk, og tysk

 

TILGJENGELIGHET:

Ved Vinjesjøen. Følg skilting til Bø bygdemuseum, Skulpturlandskap og Friluftsgalleri. 

Friluftsgalleriet har i likhet med alle skulpturene alltid åpent og er gratis å besøke.

Bø museum som ligger like ved, har åpent i sommermånedene.  Les mer om museet på www.museumnord.no/bo/

Kart

Velkommen til en reise i det nordlandske landskapet!

Mannen fra havet
Mannen fra havet

Mannen fra havet

Han er sannsynligvis den mest populære skikkelsen i hele kommunen, selv om det tok litt tid før folk klarte å akseptere ”skabelonen” fullt ut.

Mannen fra havet er en 430 cm høy skulptur i støpejern. I hendene holder han en obelisk-formet krystall. Kunstneren er Kjell Erik Killi Olsen, født 1952 i Trondheim. Han er en internasjonalt anerkjent maler, tegner, grafiker og billedhogger.

Om denne skulpturen sier han at det er en mann som har forlatt havet og nå står på fast grunn. Krystallen er en offergave til hans tidligere bosted. En åpning i ryggen gir en trygg nisje for familien, symbolisert ved en gullfarget kvinne. Figuren skal stå som et fyrtårn og hylle havet, noe plasseringen ytterst i havgapet er med på
å understreke, en takk til rikdommen som folk i uminnelige tider har hentet derfra.

Bø kommunes skulptur i Skulpturlandskap Nordland, står plassert på museumsområdet sør i kommunen. Hans markante silhuett på den værharde bergknausen er lett synlig selv på lang avstand. Ta av mot Bø museum. Derfra fører en kort sti til skulpturen.

Ta gjerne turen innom, du også, og erfar selv det spesielle samspillet mellom den vakre naturen og en unik skulptur.

 

Gravplass Føre
Gravplassen i Føre

Gravplassen i Føre

Bø har svært mange gamle gravplasser, men få av dem er utgravd.

Gravplassen i Føre er derimot en gravplass der det ble gjort mange, sjeldne funn av godt bevarte gjenstander og skjeletter. Gravplassen er tilrettelagt for publikum og merket med skilt.

De eldste gravene som ble funnet i Føre er fra 300-tallet. Selv om gjenstander og skjeletter er fjernet og oppbevares i Tromsø museum er selve gravene (steinkistene) godt bevart og kan gi deg et innblikk i disse tidlige bøfjerdingene sitt liv.

Det som er særegent med gravplassen er at de gravlagte representerer mennesker fra alle aldersgrupper og fra begge kjønn: Barn, ungdom, kvinner og menn og de eldre.
Alle de gravlagte fikk med seg gjenstander som viste ulike sider av livet.
 

Krykje med unger

Fuglefjell

Mange av de typiske fugleartene i Bø hekker i bratte fjellsider ut mot havet, beskyttet mot fiender og like ved matfatet. Lunde, alke, krykkje, toppskarv og lomvi - er de mest vanlige artene.

I fuglefjellene hersker det et organisert kaos , der ulike arter deler berget mellom seg. Lundefuglen er den mest tallrike arten. Den hekker inne i gressbakken i huler som den selv graver ut. Lunden hekker på Fuglenyken og Måsnyken, ved Nykvåg. Du må i båt for å oppleve dem på nært hold. Bestanden av lunde i området er anslagsvis 150.000 - 180.000 par.

De fleste artene i fuglefjellet kommer til lands bare i hekketiden. Resten av året tilbringer de på åpent hav. De henter all sin føde fra havet. 

4cbd479c93d56f2d154597f04c8c94b8
Bø museum

Bø museum

Bø Museum ligger i naturskjønne omgivelser ved Vinjesjøen. Besøk den tidligere lensmannsgården Parkvoll med blant annet Regine Normann-utstilling, eventyrskog, rorbu, naust og alveberg. Skulpturlandskap Nordland friluftsgalleri og Mannen fra havet finner du også her. Museumsbutikk med kaffe, bøker og lokalt handverk. Nye utstillinger hver sommer.

Museets tema er eventyr, sagn og muntlig fortelling. Kryp inn i eventyrskogen eller besøk alveberget. Bli kjent med Regine Normann, «Nordlandets forfatterinde». Bø Museum har også sommerkafé og håndverksutsalg.

Bø museum