Oluf Rygh skriver i Norske Gaardsnavne: ”Svinøy, et ofte forekommende Navn, som ogsaa findes paa Island. Tildels kan Navnet ligesom andre Ønavn, som er sammensat med Navne paa Husdyr, være begrundet i at man havde Svin gaaende paa saadanne Øer. I andre Tilfælde kan det vistnok sigte til en Fjeldformation eller Formen af et Nes, ligesom Galten og Gylta og, som det synes, ogsaa Porka bruges som Fjeldnavne.”

Her er det naturlig å forklare navnet på bakgrunn av at det var bruk for å holde grisene borte fra åkrene på Vinje, der det blei dyrka til dels mye korn. Svinøya var såleis et høvelig oppholdssted for grisene på gården i tida før det blei sjølstendig gårdsdrift med åkerbruk ute på øya.

Likevel må vi også nevne en annen tolkningsmulighet av førsteleddet svin-. Øya var slåttemark i eldre tider, og høy heter i lulesamisk suojnne, i sørsamisk er språkorma suejnie. Både ut fra språklige vurderinger og den praktiske bruken av slåttelandet på øya er det derfor ikke utenkelig at også dette gårdsnavnet kan ha samiskspråklig opphav.

Arve Elvik

Svinøya[1].jpg

Svinøya[2].jpg