Oluf Rygh skriver i Norske Gaardsnavne: ”Vágr m., Vaag. Denne Gaard tilligemed GN. 21, 23 og 24 ligger paa Gaukværø, hvis gamle Navn, som det sees af Aslak Bolt, har været Veðrøy, samme Navn som Værø i Lofoten. Det maa være til Adskillelse fra denne, at Navnet har faaet Tillegget Gauk-. Tillegget i AB (i Wæderøynne) tjener til at adskille denne Gaard fra Vaag (Vaaje) paa Skogsøen (se Øksnes Gn. 44).”

Finn Myrvang skriver i Bøfjerding 83: ”Den verkelege vinterhamna var Vågen. Når det står ”Waag i Wæderøynne” i Aslak Bolts jordebok, er dette ikkje berre til skilnad frå Vågje på Skogsøya i Øksnes: Merk at fjellnamnet Vågsberget finst både i Værøya, på Skogsøya og ved Husvågen i Malnes. Og ”Vågen” som kortform av samansette namn kan ein finne nesten kor som helst, då især om vedkomande stad er ei hamn.”

Vågs-vågen blir brukt om havna på gården, i motsetning til Skjerdingstadvågen eller Naklingsvågen. Dette er et eksempel på ei navnedobling som vi finner igjen flere steder, f. eks. Tinds-tinden i Øksnes. Lokaliteteten som opprinnelig gav gården navn, nevnes på nytt som etterledd.

Arve Elvik